De fem mest almindelige børnesygdomme

Når man får børn, finder man hurtigt ud af, at de små pus ofte bliver syge. Ikke noget alvorlig sygdom, men den slags sygdom, som hovedsageligt kræver omsorg og tid fra forældrene. Det kunne for eksempel være fnat. For mange starter smitten, når barnet starter med at blive passet ude og kommer i kontakt med andre mindre børn.

Smitte i omløb

Er man barn nummer et i familien, bor man typisk med forældre, som har været smittet med det mest almindelige og dermed er immune overfor lidt af hvert. Disse forældre kommer derfor ikke hjem med en masse smitte. Har man derimod ældre søskende, som bliver passet udenfor hjemmet, kan man nemt risikere, at den lille baby får alverdens børnesygdomme, og hvis ikke får baby det den dag, han eller hun selv begynder at blive passet ude. Med børn er det nærmest umuligt at holde smitten nede. Børn elsker nemlig tæt fysisk kontakt, og det er sådan de mest almindelige børnesygdomme spredes. Det gælder blandt andet for tre-dages-feber, hånd-, fod- og mundsygdom, kighoste, lussingesyge og fnat.

Kom i behandling

Har ens barn fået fnat, skal man i behandling. Der er tale om håndkøbsmedicin, så man behøver ikke nødvendigvis at gå på apoteket. Til gengæld er fnat en af de sygdomme, hvor smitten kun slås ned ved, at alle i husholdningen kommer i behandling på samme tid. Hvis ikke man gør det, er der en mindre sandsynlighed for, at man ikke får helt bugt med fnatmiderne hos alle, og lever de videre i bare en enkelt person i husholdningen, vil denne person lynhurtigt kunne smitte de andre, og så skal man starte behandlingen op endnu en gang. Derfor skal alle, man bor sammen med, have medicin, så det er bare med at købe rigeligt, så der er nok til alle. Det er naturligvis vigtigt at få informeret daginstitutionen om, at man har et barn, der har fået fnat. På den måde kan man forhåbentligt få brudt smittekæderne, inden alle børn og voksne når at blive smittet. Hvad angår vasketøj, skal man forsøge at kogevaske så meget som muligt, så fnatmiderne dør i vask og ikke bare overlever, for så vil de angribe igen næste gang, man får samme tøj på.

Med børn vil der altid være sygdom i omløb, men der er også ting, som ikke smitter, men som til gengæld er kroniske. Det kan være allergier og hypermobile led, som er tilstande, man må lære at leve med.