Hypermobilitet betyder, at kroppens led er mere bevægelige end normalt. For nogle er det en fordel – fx i gymnastik eller dans – men for mange kan det føre til smerter, træthed og skader. Det er dog mindre kendt, at hypermobilitet også kan have indflydelse på immunforsvaret – og omvendt.
Mennesker med hypermobilitet oplever ofte flere infektioner, længere restitutionstid og generel træthed. Men hvorfor hænger det sammen? Og hvad kan man gøre for at styrke kroppen, når man lever med hypermobile led?
Hypermobilitet betyder, at kroppens led og bindevæv er mere elastiske og “løse” end normalt. Det skyldes ofte genetiske variationer i bindevævet – fx ved tilstande som EDS (Ehlers-Danlos syndrom) eller HSD (Hypermobility Spectrum Disorder).
Når bindevævet er svagere, påvirker det ikke kun leddene – men også organer, fordøjelse, kredsløb og immunsystemet, som alle er afhængige af stærkt og struktureret væv.
Immunforsvaret er tæt knyttet til kroppens struktur. Mange af de immunceller, der beskytter os mod virus og bakterier, bevæger sig gennem kroppens bindevæv og lymfesystem. Hvis dette væv er svagt eller mindre effektivt, kan det påvirke, hvor godt immunforsvaret fungerer.
Derudover har flere studier og patientrapporter vist, at personer med hypermobilitet ofte har:
Dette kan hænge sammen med dysfunktion i det autonome nervesystem, som også ofte er påvirket ved hypermobilitet – og som spiller en rolle i immunregulering.
Selvom man ikke kan “kurere” hypermobilitet, kan man styrke immunforsvaret og kroppen generelt gennem en række livsstilsvalg:
Immunforsvaret og hypermobilitet er to komplekse systemer, der i nogle tilfælde spiller sammen på uventede måder. Hvis du lever med hypermobilitet og oplever tilbagevendende sygdom, træthed eller uforklarlige symptomer, kan det være en god idé at få fokus på begge dele.
At forstå kroppens signaler og give den de bedste betingelser er nøglen – både for at beskytte leddene og styrke det usynlige forsvar, der arbejder for dig døgnet rundt.